Retinol er et retinoid – en form for A-vitamin – og blir sett på som den beste ingrediensen når det kommer til å reversere tegn på hudaldring. Retinol akselererer hudfornyelsen og anbefales for aldrende hud for å redusere forekomsten av rynker, fine linjer og pigmentflekker og for en fastere, jevnere hud. Retinol er også en super ingrediens for å redusere forekomsten av akne ved at den forhindrer at døde hudceller tetter til porene.

Hvorfor bruker man retinol?

Hudaldring kan være forårsaket at flere ting – forskning tyder på at opptil 50% av synlige tegn til aldring på huden kommer av eksponering. Det inkluderer klima, UV, forurensing, søvn, kosthold og stress. Usunn eksponering for disse faktorene kan fremskynde hudens aldring. I tillegg vil cellefornyelsen og kollagenproduksjonen naturlig avta med alderen. Synlige tegn på aldring av huden (mørke flekker, fine linjer, rynker og liknende) vises fordi hudens naturlige forsvarsmekanismer svekkes. Retinol er derfor et utmerket valg med sin evne til å akselerere hudfornyelsen.

Hvordan fungerer retinolen på huden?

Retinol sørger for raskere cellefornyelse som gir huden et jevnere utseende. For å kunne tolerere retinol må huden bygge opp «retinoidreseptorer». Dette er proteiner som ligger i huden og som hjelper retinolen. Huden kan bygge disse retinoidreseptorene ved kontrollert eksponering – derfor anbefales det å starte forsiktig med retinolprodukter, og bygge opp til hyppigere bruk og høyere konsentrasjoner med tiden.

Fordeler ved retinoider

  • Øker celleomsetning og akselererer hudfornyelsen
  • Jevner ut misfarging effektivt
  • Jevner ut skader som oppstår under hudens aldring
  • Bidrar til å redusere nedbrytningen av kollagen fra soleksponering
  • Stimulerer produksjon av nytt kollagen

Typer retinol

Retinol er et retinoid, som er en paraplybetegnelse på hele familien av vitamin A-derivater – alt fra relativt skånsomme reseptfrie produkter til kraftige reseptbelagte behandlinger. Retinoider kommer i mange former, for eksempel retinol, retinalehyd og retinsyre. Uansett hvilken type du bruker er det viktig å merke seg at enzymene i huden omdanner alle retinoider til retinsyre. Jo nærmere beslektet en retinoid er til retinsyre, desto raskere vil huden din bruke den. Hos Dermalogica formulerer vi enten med retinolestere eller retinol for å redusere risikoen for hudirritasjon og for å opprettholde optimal hudhelse.

Retinsyre

Retinoinsyre er en type retinoid som er tilgjengelig på resept i former som isotretinoin, men som også potensielt kan irritere huden mest.

Retinol

Retinol er den sterkeste retinoiden som er tilgjengelig uten resept. Selv om det fortsatt er svært effektivt, er retinol ca. 20% svakere enn retinsyre og omdannes saktere i huden. Det betyr også at det er mindre hudirritasjon ved bruk av retinol enn retinsyre.

Retinylestere

Retinylestere som retinylpalmitat og retinylpropionat er de mildeste retinoidene. Det tar lengre tid for dem å omdannes til retinsyre i huden, og de har minimal risiko for hudirritasjon.

Mikroinnkapslet retinol

Dermalogica formulerer produkter med mikroinnkapslet retinol som bidrar til å stabilisere retinolen og sikre maksimal styrke. Mikroinnkapslet retinol skaper også et usynlig skjold på hudens overflate for å redusere tap av fuktighet, hvilket er avgjørende for å redusere forekomsten av nye rynker og fine linjer.

Hvordan bruke retinol

  • Begynn gradvis. Bygg opp toleranse sakte for å unngå, og redusere irritasjon. Start med å bruke produktet en gang i uken, deretter annenhver dag før du eventuelt bruker produktet daglig.
  • Påfør retinol om natten for å unngå irritasjon fra soleksponering.
  • Bruk alltid solkrem for å beskytte huden mot UV-stråler.
  • Unngå andre former for eksfoliering med mindre det er laget for å kunne brukes sammen med retinol og hudterapauten eller legen din sier det er greit.
  • Unngå å bruke retinol om du er gravid eller ammer.

Sørg for å velge riktig produkt for din hud ved å snakke med en Dermalogica-ekspert for å forstå hvordan livsstilsvalgene dine kan påvirke huden din. I tillegg kan du få utført en Face Mapping for en profesjonell hudanalyse og tilpasset rutine.

Jofrid Nyka Krohn