Les mer om forskjellene mellom retinol og retinoider, og hva det vil si for huden din. 

retinol vs. retinoid

Retinol er en form for retinoid. Et retinoid er et Vitamin A-derivat som har mange undervarianter, inkludert retinol. Retinoider er sterkere og mer potente, og du må ha resept for å kunne få tak i dem. Retinolen er mindre potent, og en mer skånsom ingrediens som du kan finne i produkter som selges reseptfritt.

hva er det som gjør at retinoider er mer potente enn retinol?

Den enkle forklaringen ligger i forskjellen på hvordan retinoider og retinol behandles på huden. For at huden skal kunne dra effektiv nytte av retinoider eller retinol, må de kunne brytes ned til retinsyre. Jo fortere denne prosessen finner sted, desto mer effektivt er produktet på huden. Retinoider vil generelt sett bruke mindre tid på å brytes ned til retinsyre, hvilket gjør at de er mer effektive til rask behandling av ulike hudutfordringer. Retinol bruker som regel lenger tid på nedbrytningsprosesen, som gjør den til en mindre potent ingrediens.

hva er best for min hud?

Det at retinol er mindre potent enn retinoider betyr ikke at den er dårligere. Reinol er fremdeles en utrolig effektiv ingrediens når det kommer til å behandle utfordringer som akne og hudaldring, i tillegg til at det er mindre sannsynlighet for hudirritasjoner enn ved retinoider. Retinol er anbefalt for vanlige og moderate problemer som regelmessige utbrudd, fine linjer, rynker og pigmentflekker. Retinoider får du kun på resept og bør kun brukes når hudproblemene er mer omfattende eller kroniske. Retinoider kan også være for sterke for hud som ikke er medisinsk skadet, eller på hud som ikke trenger såpass sterke ingredienser. Snakk med din lege om du tror du trenger retinoider, så finner dere ut om det er rett produkt for deg. 

legg til retinol i din hudpleierutine

For aldrende hud anbefaler vi å bruke vårt Dynamic Skin Retinol Serum. Den er laget med et 3.5% Retinoid Complex som enkelt og effektivt behandler hudens 4 tegn på aldring. 

For akne og kviseutbrudd anbefaler vi å gå for Retinol Clearing Oil. Den kombinerer retinol med hudpleiende ingredienser for å klarne og roe ned huden.

Pass alltid på å bruke en beskyttende fuktighetskrem som Dynamic Skin Recovery SPF50 når du bruker retinol. Denne fuktighetskremen forselger behandlingen samtidig som den beskytter huden fra UV-stråler og frie radikaler. 

retinol + spf

Dersom du bruker retinol må du alltid huske å bruke solfaktor. Eksponering for UV-stråler kan gjøre huden ekstra sensitiv og potensielt irritere huden som allerede er utsatt på grunn av retinolen. 

hvordan komme i gang med retinol

Om det er første gang du bruker retinol må du huske den gylne regenel: Start forsiktig. Retinol er en kraftfull ingrediens som krever tilvenning. Start med en liten mengde på størrelse med en ert, og unngå øyeområdet. Bruk retinol 1-2 ganger i uken til du har bygget opp toleranse for produktet, før du kan øke hyppigheten etter hudens behov. 

 

Jofrid Nyka Krohn